Topdog training

Voor al mijn doelgroepen vanaf 8 jaar

Topdog training is bedoeld voor kinderen en jongeren (met autisme of andere psychiatrische klachten) die meer houden van doen dan van praten. Hiernaast is het ook geschikt voor gezinnen met problemen op het gebied van zelfvertrouwen, zelfbeheersing en weerbaarheid of voor ouders die een opvoedkundige vraag hebben. Tevens is dit ook mogelijk voor jongvolwassenen mits dit gefinancierd kan worden.

Veel mensen kunnen beter met dieren overweg dan met andere mensen. De Topdog training is een praktische training zelfbeheersing en weerbaarheid met een hond als gids, waarbij de coach samenwerkt met de hond om gedrag te spiegelen.

In de training leer je een hond begeleiden en leiding te geven door gebruik te maken van hondentaal en hondengedragsregels. Wanneer je dit goed kunt ben jij een “hondenfluisteraar”.  Ongemerkt komen de mensen door oefeningen uit te voeren samen met de hond in aanraking met eigen gedrag en mogelijke reacties op eigen gedrag. Door bewustwording van eigen gedrag en bijbehorende emoties, ontstaat er een opening om verandering mee te maken. Meestal lukt het daarna ook, veel effectiever met andere mensen om te gaan. Je durft meer en wordt minder snel boos. Ik heb gemerkt dat door deze methode mensen sneller tot gedragsverandering komen. Dit komt door de combinatie van positieve coaching op gedrag en het spiegelen van gedrag door de psychosociale hulphonden Skye of Chuck.

De topdog training kan gebruikt worden bij Depressie, Autisme, Verlegenheid, Faalangst, Angst, ADHD en Agressie. Het hoofddoel van de training is zelfvertrouwen opbouwen en weerbaarder worden. Daarnaast maak ik ook gebruik van cognitieve gedragstherapeutische interventies zoals positieve zelfspraak, psycho-educatie en inzicht geven op wat jouw gedrag bij een ander doet. De eerste vijf trainingen worden binnen gegeven en daarna gaan we naar buiten, bijvoorbeeld naar het bos of naar de IJssel.

Even voorstellen
Mijn honden Skye en Chuck maken mensen blij. Met mijn Topdog trainingen wordt Skye al 3,5 jaar ingezet als co-trainer. Skye is een Australian Shepherd van vijf jaar. Ze is enorm intelligent, gevoelig, enthousiast en houdt van spelen. Aangezien Skye een gevoelige hond is, kan zij mooi gedrag spiegelen waardoor onzekere of angstige mensen zich goed in haar kunnen herkennen. Dit zorgt ervoor dat er meer inzicht komt in gedrag, gevoelens en emoties.

Chuck is ook een Australian Shepherd van bijna 2 jaar. Hij is een echte allemansvriend, enthousiast en houdt vooral van knuffelen en spelen. Chuck kan zich makkelijk aanpassen in verschillende situaties omdat hij zelfverzekerd is. Chuck zoekt graag de grenzen op waardoor je geconfronteerd kan worden met het aangeven van je eigen grenzen. Chuck is daardoor voor diverse hulpvragen inzetbaar. Skye en Chuck zijn beide goedgekeurd door hondengedragsdeskundige Rob Mos, van Topdog-trainingen Nederland.